matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciag
anka:
wykaz ze ciag o wyrazie ogolnym a
n
=−
1
2
n−1 jest arytmetyczny
3 gru 14:53
Nikka:
Obliczamy a
n+1
:
1
1
1
1
3
a
n+1
= −
(n+1) − 1 = −
n −
− 1 = −
n −
2
2
2
2
2
Sprawdzamy ile jest równa różnica:
1
3
1
1
3
1
a
n+1
− a
n
= −
n −
− (−
n −1) = −
n −
+
n + 1 =
2
2
2
2
2
2
1
= −
2
1
Stąd różnica r jest stała i równa −
czyli ciąg (a
n
) jest arytmetyczny.
2
3 gru 15:12