prawdopodobieństwo
Miśka: Sześć kul ponumerowanych od 1 do 6 wkladamy do czterech pudełek ponumerowanych od I do IV.
Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia: kula 4 znalazła się w pudełku I, jeśli wiadomo, że do
żadnego pudełka nie trafiły więcej niż dwie kule.
Jakieś sugestie?
26 kwi 20:14
Miśka: Pomocy, naprawdę nie potrafię zacząć tego zadania
26 kwi 20:30
Mila:
Możliwe rozkłady , gdy w żadnym pudełku nie będzie więcej niż 2 kule.
1,2,2,1
2,2,2,0
26 kwi 20:41
Miśka: Więc jak to liczyć? Dla samych dwójek są trzy opcje, czyli 3*24*23*22 ?
26 kwi 20:43
Miśka: Czy cztery, bo nie bierzemy pod uwagę tego, że ma być tam ta 4?
26 kwi 20:46
Miśka: Mogę na kogoś liczyć?
26 kwi 21:14
Mila:
A− kula nr 4 znalazła się w pudełku nr1.
B− do żadnego nie trafiły więcej niż dwie kule.
1) ( rozkład kul : (2,2,2,0)
4*90=360
2) rozkład kul (2,2,1,1)
A∩B−
spróbuj sama obliczyc− rozkładasz 5 kul, bo kula nr 4 jest już w pierwszym pudełku.
26 kwi 21:19
Mila:
Masz odpowiedź do zadania?
26 kwi 21:27
26 kwi 21:32
Domka: Tak, 1/9
26 kwi 21:32
Domka: Chyba źle to policzyłam, bo za dużo wyjdzie
26 kwi 21:36
Domka: Bardzo mi się nie podoba to zadanie, a w podpowiedziach warunek ma wartość prawie 7000. Już nie
wiem co myśleć, mózg mi wyparował.
26 kwi 21:42
Mila:
| 1 | |
| to odpowiedź z książki? |
| 9 | |
26 kwi 21:50
Mila:
To co masz w podpowiedziach napisane?
. Różnie można rozwiązywać.
26 kwi 21:52
Domka: Tak.
26 kwi 21:52
Domka: "Jeśli A jest zdarzeniem − kula 4 jest w pudełku I, a B − w kazdym pudełku są co najwyżej dwie
kule, to |A∩B|=720 i |B|=6480."
Taka podpowiedź trochę licha − jak ktoś nie umie zrobić, to te liczby nic nie dadzą..
26 kwi 21:54
Domka: A to co liczyłam jest dobre?
26 kwi 21:54
Mila:
Poczekaj, będę za chwilę, troche za duże wyszło prawd.
26 kwi 22:00
Mila:
(1+1,2,2,0)
| | | |
[ | −wybieram kulę, którą dokładam do pierwszej szuflady] |
| | |
(1+1,2,1,1)
(1, 2,2,1)
|A∩B|=180
Z jakiego to zbioru?
I to się nie zgadza z odp. , będę szukac błędu.
26 kwi 22:35
Domka: Wydawnictwo "Dla szkoły", Arkusze maturalne z matematyki. Poziom rozszerzony. (To nie takie
trudne)
Ogólnie w całej książce jest masę błędów, ale tego zadania nie wiedziałam jak tknąć ani trochę.
26 kwi 22:49
Mila:
Wygląda, że zrobione z wariacji, pomyślę jeszcze.
26 kwi 22:57
Jacek: _______
| | | | | | | | | | | | | |
6* | * | * | + | * | * | =6*15*6*2+4*15*6=72*15+60*6=1080+360=1440 |
| | | | | | | |
90/720=45/360=3/24=1/8
Na pewno nie 1/8?
26 kwi 23:09
Domka: Nie, jak w pysk strzelił − napisana jest 9.
26 kwi 23:19
Jacek: Nie wiem jak im tak liczne zbiory wyszły, ja liczyłem na wariacje, no chyba że kolejność w
pudełku jakoś jeszcze uwzględniać.
26 kwi 23:28
Mila:
6 kul w czterech pudełkach możemy umieścić na 46=43*43=64*64=4096 sposobów, to w jaki sposób
mają |B| taką, jak podałaś?
26 kwi 23:34
Domka: Też nie wiem, bo podejrzewam, że |Ω|=46, czyli mniej niż |B| podana przez nich.
26 kwi 23:34
Domka: No właśnie. Jeszcze pomyślę nad tym do jutra, teraz muszę uciekać. Miłej nocy i dziękuję za
pomoc
26 kwi 23:40
Mila:
Rozwiązuj na razie inne zadania.
Dobranoc
26 kwi 23:42