Ciągi
kbwjwf: Wyznacz wszystkie wartości x i y, dla których ciąg (x2−y,x+y2,2x−y+3) jest jednocześnie
arytmetyczny i geometryczny.
Podstawiłem pod własności ciągów ale mi tu bardzo brzydkie rzeczy wychodzą
2(x+y2)=x2−y+2x−y
(x+y2)2=(x2−y)(2x−y+3)
x2+2y2−2y=0
x2+2xy2+y4=2x3−x2y+3x2−2xy+y2−3y
i tu już się poddałem, mam pod to podstawiać? bo albo źle się za to zabrałem albo coś źle
zrobiłem
26 kwi 19:58
Eta:
Ciąg jest arytmetyczny i jednocześnie geometryczny to jest ciągiem stałym
o wyrazach różnych od zera
zatem r=0 i q=1
to: x2−y=x+y2 i x2−y=2x−y+3
rozwiąż ten układ równań
.........................
otrzymasz : x=3 i y=2 lub x=3 i y=−3 lub x=−1 i y= −2 lub x=−1 i y= 1
1/ 7,7,7,...............
2/ 12,12,12,.......
...............
26 kwi 20:08