?
Marek: | 3 | |
Wyznaczyłem promień |
| . Potrzebuje jeszcze środka. Pomocy. Wyznacz równanie okręgu |
| 2 | |
wpisanego w trójkąt o wierzchołkach A=(0,−3) . B=(4,0) , C=(0,3) .
26 kwi 19:26
5-latek: gdzie lezy srodek okręgu wpisanego w trojkat ?
26 kwi 19:28
Marek: Przecięcie dwusiecznych. Nie wiem dalej jak zrobić.
26 kwi 19:29
Bogdan:
Twój okrąg jest styczny do osi ... (której?)
26 kwi 19:32
Marek: Żadnej
26 kwi 19:35
5-latek: dzień dobry
Bogdan 
zamowilem już czesc 1 Matura zbior zadań (Podkowa ) i Stachnika na ocene celujaca
Ale powiem Ci z ekoszty wysylki na allegro porazaja
26 kwi 19:36
5-latek: Zgadujesz bo nie zrobiles ryusunku (ale to Twoja wola i strata
26 kwi 19:36
Marek: Do jakiej osi jest styczny ten okrąg? Jego środek lezy na osi Ox.
26 kwi 19:37
Marek: Myślałem że to opisany. Zwracam honor. Już zrobiłem. Dzięki.
26 kwi 19:52
5-latek:

jeśli ma to być geometria ananlityczna to
Z rusunku widać ze mamy już równanie jednej dwusiecznej (czyli x=0
równanie drugiej dwusiecznej otzrzymamy 1. licząc np. składowe wektorow AB i AC
2. majac ich składowe liczymy ich dlugosci
3. ;Liczymy teraz cosinusy kierunkowe α
x i α
y wektora AB i także cosinusy kierunkowe β
x i
β
y wektora AC
4. Stad mamy kierunek dwusiecznej kata o wierzchołku A
(α
x+β
x):(α
y+β
y)= trzeba policzyć
5. Na podstawie tego piszsemy równanie dwusiecznej
6. Wspolrzedne srodka okręgu wpisanego w ten trojkat to punkt przecięcia obu dwusiecznych .
Koniec zadania

)
.
26 kwi 20:14
5-latek: Ale chyba napisałem zle bo os OX ma równanie y=0 a nie x=0
26 kwi 20:17
Bogdan:
Środek okręgu leży w odległości r od stycznej
26 kwi 20:24