Pierwiastki wielomianu x^3 + ax + b
tyk: Dla jakich wartości a i b wielomian w(x) = x
3 + ax + b ma 3 pierwiastki takie że:
x
1 = x
2 = x
3 −3.
Czy gdy x
1 = r, to można zapisać że w(x) = (x−r)
2 (x−x
3+3) ? Czy x
3 jest równe po prostu
r−3 ? Proszę o odpowiedź z uzasadnieniem
26 kwi 19:25
Bogdan:
x1 = x2 = x3 − 3 = r, x3 = r + 3
w(x) = (x − x1)(x − x2)(x − x3) ⇒ w(x) = (x − r)2(x − r − 3)
w(x) = x3 + (−3r − 3)x2 + (3r2 + 6r)x + (−r3 − 3r2)
−3r − 3 = 0 ⇒ r = −1, a = 3r2 + 6r = −3, b = −r3 − 3r2 = −2
w(x) = x3 − 3x − 2
26 kwi 20:22
tyk: Dziękuję bardzo
26 kwi 21:27