Układ równań z parametrem
A: Bardzo proszę o pomoc z tym zadaniem
| | ⎧ | (x+3)2+(y−2)2=8 | |
| Ustal dla jakich wartości parametru k∊R układ równań | ⎩ | (x−y+1)(x+y−k)=0 | ma
|
dokładnie dwa rozwiązania
26 kwi 18:52
Maniek: ciekawe po co ci dali I rownanie
26 kwi 19:46
A: Nie mam pojęcia nawet od czego by tu zacząć właśnie. A takie coś znalazłam w arkuszach
maturalnych.
26 kwi 19:55
pigor: ..., masz układ równań:
(x+3)
2+(y−2)
2= 8 i (x−y+1)(x+y−k)=0 ⇔
⇔ (x+3)
2+(y−2)
2=8 i x−y+1=0) v (x+3)
2+(y−2)
2=8 i x+y−k=0 ),
a to równoważna alternatywa 2−óch układów równań :
okręgu i prostej, a więc spróbuj dalej sam(a)
kiedy okrąg z prosta ma 1 punkt wspólny (styczności) ...
26 kwi 19:57
Maniek: heh rozwiaz dwa uklady rownan
26 kwi 20:01