Udowodnij na podstawie definicji różnowartościowość funkcji f
James0n: Udowodnij na podstawie definicji różnowartościowość funkcji f określonej wzorem
f(x)= 2x−1
−−−−−
x+3
26 kwi 18:35
PW: | | 2x+6 − 5 | | 5 | |
f(x) = |
| = 2 − |
| − takie coś warto zrobić, łatwiej będzie pokazać |
| | x+3 | | x+3 | |
rónowartościowość.
Niech x
1, x
2 należą do dziedziny.
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
f(x1) = f(x2) ⇔ 2 − |
| = 2 − |
| ⇔ |
| = |
| |
| | x1 + 3 | | x2 + 3 | | x1 + 3 | | x2 + 3 | |
− i co dalej o tym powiesz?
26 kwi 18:58
vaultboy: f(a)=f(b) ⇔a=b
(2a−1)/(a+3)=(2b−1)/(b+3) ⇔ (2a−1)(b+3)=(2b−1)(a+3) ⇔ 2ab+6a−b−3=2ab+6b−a−3 ⇔
7a=7b ⇔a=b
26 kwi 19:00
James0n: Hmm.. nie wpadłem na wymnożenie nawiasów... czas zacząć myśleć

dzięki
26 kwi 19:06