Prw
52: Witajcie

Rachunek prawdopodobieństwa ciąg dalszy
26 kwi 18:28
52: Pewna choroba jest obecna w 0,05% populacji. Opracowano test, który daje wynik dodatni
u 95% chorych i u 7% zdrowych. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, ze pacjent z wynikiem
dodatnim jest chory? Czy ma on powody do obaw?
Nie wiem jak zacząć chciałem na drzewku to jest dobry pomysł, ale ta treść taka zawiłą, że
nawet nie wiem o co się pytają, pomożecie ?
26 kwi 18:29
52: Nie no drzewo jest tu bez sensu...
26 kwi 18:32
52: nikt

?
26 kwi 19:00
PW: Z − zbiór zdrowych w populacji, C − zbiór chorych
P(Z) = 1−P(C), P(C) = 0,0005
T − test pokazuje dodatni wynik (nie oznacza to wcale, ze poddany testowi jest chory), mamy
podane prawdopodobieństwa warunkowe:
P(T|C) = 0,95, P(T|Z) = 0,07.
Ze wzoru Bayesa obliczymy P(T). Potem ze wzoru na prawdopodobieństwo warunkowe P(C|T).
26 kwi 19:11
52: Nie widzę tego wzoru Bayesa dla P(T) ... głupi jestem
26 kwi 19:16
PW: A znasz założenia? Zbiory muszą stanowić w sumie cała przestrzeń − tak tu jest, wszyscy ludzie
są albo chorzy, albo zdrowi.; zbiory te mają być rozłączne − są. Prawdopodobieństwa warunkowe
podane, tylko postawić.
26 kwi 19:19
52: | | P(T|C)*P(C) | |
P(T)= |
| =? |
| | P(T|Z) | |
Nie rozumiem, pewnie bzdury popisałem...
26 kwi 19:27
PW: Wzór Bayesa to wzór na prawdopodobieństwo całkowite:
(1) P(T) = P(T|C)·P(C) + P(T|Z)·P(Z).
Aby odpowiedzieć na postawione w zadaniu pytanie trzeba policzyć
| | P(C∩T) | |
(2) P(C|T) = |
| . |
| | P(T) | |
Mianownik mamy, a licznik sprytnie liczy się (przestawiając kolejność w iloczynie zbiorów) jako
(3) P(T∩C) = P(C)·P(T|C),
co jest inną wersją wzoru na prawdopodobieństwo warunkowe.
Można to sobie podstawić: (1) i (3) do (2), żeby mieć gotowy wzór, niektórzy umieją to na
pamięć. Na poziomie rozszerzonym (jako trudne zadanie) powinieneś to znać ze szkoły średniej.
27 kwi 12:14