liczby zespolone
angus: Liczby zespolone
(2+3i)(2−7i)/ 1− i
26 kwi 18:21
Mila:
Polecenie?
26 kwi 18:21
J:
pewnie .. wykonaj działanie
26 kwi 18:22
angus: a sory, no tak ; p
26 kwi 18:26
Janek191:
| (2 + 3 i)*( 2 − 7 i) | | 4 − 14 i + 6 i − 21 i2 | |
| = |
| = |
| 1 − i | | 1 − i | |
| | 4 − 8 i + 21 | | 25 − 8 i | | 1 + i | |
= |
| = |
| * |
| = |
| | 1 − i | | 1 − i | | 1 + i | |
| | 25 − 8 i + 25 i − 8 i2 | | 33 + 17 i | |
= |
| = |
| = 16,5 + 8,5 i |
| | 1 − i2 | | 2 | |
bo
i
2 = − 1
26 kwi 18:26