ciągi
Miśka: Ciąg (an) jest nieskończonym ciągiem geometrycznym. Suma wszystkich jego wyrazów o numerach
nieparzystych jest równa m, a suma jego wyrazów o numerach parzystych równa się k. Oblicz
iloraz tego ciągu, wiedząc że m≠0 oraz k≠0.
26 kwi 18:07
Miśka: Pomoże mi ktoś jakąś wskazówką?
26 kwi 18:20
vaultboy: a1+a3+a5+...=a1[1+q2+q4+q6+...]=m
a2+a4+a6+...=a2[1+q2+q4+q6+...]=k
czyli a1/a2=m/k natomiast a1/a2=a1/(a1q)=1/q
czyli q=k/m
26 kwi 18:23
Miśka: a czy k<m czy |k|<|m| i dlaczego?
26 kwi 18:26
Mila:
Podpowiedź:
an −ciąg geometryczny , q− iloraz tego ciągu
|q|<1
a1,a3,a5,a7,..... ciąg geometryczny o ilorazie q2
a2, a4,a6,......ciąg geometryczny o ilorazie q2 i pierwszym wyrazie równym a1*q
26 kwi 18:29
Miśka: Czy to będzie |k|<|m| ze względu na to, że dla ciągu zbieżnego |q|<1?
26 kwi 18:29
vaultboy: |q|<1 zatem |k|<|m|
26 kwi 18:38
Miśka: Dziękuję
26 kwi 18:56