Oblicz granicę
mati: | | x2+6x+8 | |
lim x→−4 |
| |
| | x2+7x+12 | |
26 kwi 17:56
J: rozłóż na czynniki
26 kwi 17:59
mati: czyli ?
26 kwi 18:02
J: przedstaw trojmiany w postaci iloczynowej (x−x1)(x−x2)
26 kwi 18:03
52: Nie wiesz co to znaczy rozłóż na czynniki a liczysz granice ?
Rozbij to na nawiasy...
26 kwi 18:04
mati: w ogóle nie czaje tego zadania
26 kwi 18:06
mati: mógł by ktoś rozwiązać ?
26 kwi 18:06
Janek191:
| | ( x + 4)*( x + 2) | | x + 2 | |
f(x) = |
| = |
| |
| | ( x + 3)*( x + 4) | | x + 3 | |
więc
| | − 4 + 2 | | −2 | |
lim f(x) = |
| = |
| = 2 |
| | − 4 + 3 | | − 1 | |
x→ −4
26 kwi 18:20
ciacho: Rozkladasz tak bo gdy do mianownika wstawiasz −4 grozi 0
Liczysz delte dla licznika i mianownika,wstawiasz do postaci iloczynowej,skracasz te same
czynniki(nawiasy) wstawiasz liczbe do ktorej zmierza lim i jest
26 kwi 18:30
Janek191:
A ja zrobiłem bez liczenia Δ
26 kwi 18:31