Proszę o pomoc..
Gackt :

1)Prostokąt ABCD jest złożony z trzech kwadratów: AEFD, EGHF i GBCH tak, jak na rysunku.
Wykaż że:Uzasadnij, że 90°=∢ AED + ∢AGD + ∢ABD
2)Dwusieczna kąta ACB przecina bok AB tego trójkąta w punkcie D. Oznaczmy długości
odcinków AC, BC i DC odpowiednio b,a,d. Wykaż że: d<2ab/(a+b).
26 kwi 17:33
pigor: ..., nie wiem na jakim poziomie chcesz rozwiązanie,
dlatego np. tak :
1) DE − przekątna kwadratu ADFE o boku a i niech
|∡AED|=α, |∡AGD|=β, |∡ABD|=γ, to (*)
α+β+γ= 45o+β+γ = ?
| | a | |
tgβ= |
| =12, tgγ=13, to ze wzoru na tangens sumy : |
| | 2a | |
| | tgβ+tgγ | | 12+13 | |
tg(β+γ)= |
| = |
| = |
| | 1−tgβtgγ | | 1−12*13 | |
| | 3+2 | |
= |
| =1, zatem β+γ=45o, stąd i z (*) |
| | 6−1 | |
α+β+γ= 45o, czyli
|∡AED|+|∡AGD|+|∡ABD|= 790o. ... c.n.w.
26 kwi 18:45
pigor: ... oczywiście w ostatniej linijce nie 790
o, tylko
90o.
26 kwi 18:49
pigor: ..., no to jeszcze np. tak :
zad. 2) niech 2γ − miara kata ACB Δ, to z rysunku zgodnego
z warunkami zadania ,masz takie np. równanie :
S
ΔACD+ S
ΔBDC= S
ΔABC ⇔
12bdsinγ+
12adsinγ=
12absin2γ ⇔
⇔ bdsinγ+adsinγ= 2absinγcoγ /:sinγ>0 ⇔ bd+ad= 2abcoγ ⇔
| | 2ab | | 2ab | |
⇔ d(a+b)=2abcosγ ⇒ d = |
| cosγ i 0<|cosγ|<1 ⇒ d< |
| . c.n.w.  |
| | a+b | | a+b | |
26 kwi 19:10
Gackt : Dzięki
26 kwi 21:46