kombinatoryka według operonu
YushokU: Witam,
Mam drobny problem z zadaniem z matury. Otóż nie wiem czy odpowiedź w lkuczu jest poprawna.
Oblicz, ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych, w których zapisie występuje dokładnie jedna
dwójka i jedna jedynka.
Ja zrobiłem tak:(2 przypadki)
−cyfra tysięcy to 1 lub 2, reszta dowolna: 3*8
2*2=384
−cyfra tysięcy różna od 0,1,2, potem 1,2 i dowolna(uwzględniam mieszanie): 7*6*8=336
Wszystkich jest 336+384=720
Natomiast w kluczu jest to rozbite na 2,5 miliona przypadków i liczone. Niby wszystko
uwzględniają, tylko pojedyńczo, po kolei i wychodzi im 706.
Uważam, że to oni czegoś nie doliczyli, ale zadanie wydaje mi się, że jest na tyle proste, i
małoczasochłonne, że wstawiam tutaj

Z góry dzięki za odpowiedź
26 kwi 17:30
Eta:
Też mam 720 takich liczb
26 kwi 17:46
Saizou : mnie też wyszło 720
26 kwi 17:47
PW: Ciągi typu
(1) (1,2,x,y), gdzie x, y ∊ {0,3,4,5,6,7,8,9},
(kolejność elementów dowolna) to modele liczb opisanych w zadaniu, gdyby nie zwracać uwagi na
początkowe 0.
Ciągi typu
(2) (0,1,2,x), x ∊ {0,3,4,5,6,7,8,9},
w których 0 jest pierwszym elementem, a kolejność pozostałych jest dowolna
to ciągi typu (1), które nie są modelami liczby 4−cyfrowej.
| | | |
Wszystkich ciągów różnowartościowych typu (1) jest 4! | = 672, a takich w których x = y |
| | |
jest
| | 4! | |
8· |
| = 96, razem 768. |
| | 2! | |
Ciągów typu (2) jest
8·3! = 48.
Ciągów będących modelem liczby opisanej w zadaniu jest zatem 768 − 48 = 720.
Też nie widzę, co by tu się dało odjąć.
26 kwi 18:42
YushokU: Dziękuję!
Mam jeszcze jedno, ale posprawdzałem rachunki i coś mi się wydaje, że jakiegoś minusa zjedli,
także nie wstawiam, bo szkoda Waszego czasu.
26 kwi 19:45