26 kwi 17:29
J:
| | 4!*5 | | 4!*5 | | 5 | |
1 = |
| = |
| = |
| |
| | 4!+4!*5 | | 4!*6 | | 6 | |
26 kwi 17:30
PW: Ładne, a chcesz temu zrobić jakąś krzywdę?
26 kwi 17:31
J:
| | (n−1)!*n*(n+1) | |
2 = |
| = n(n+1) |
| | (n−1)! | |
26 kwi 17:31
J:
3 ... spróbuju sam/a
26 kwi 17:32
wd410: Dziękuje, spróbuję zrobić.
26 kwi 17:33
wd410: W pierwszym przykładzie, skąd w mianowniku jest na 6?
26 kwi 17:36
J:
4!*1 + 4!*5 = 4!(1+5) = 4!*6
26 kwi 17:38
wd410: A w przykładzie 2, skąd "n" w liczniku, pomiędzy nawiasami?
26 kwi 17:45
J:
(n+1)! = 1*2*3*4*......(n−1)*n*(n+1) = (n−1)!*n*(n+1)
26 kwi 17:48
wd410: Nie rozumiem, czy da się to jakoś inaczej rozpisać? (Łatwiej)?
26 kwi 17:51
J:
nie
26 kwi 17:52