Funkcje
HELP: Funkcja f określona jest wzorem f(x)=−3(x+3)(x−2)
Znajdź te argumenty dla których funkcja f przyjmuje wartość 12, podaj przedziały
monotoniczności tej funkcji.
Pomocy.
26 kwi 17:24
J:
rozwiąż równanie: f(x) = 12
26 kwi 17:25
HELP: f(12)=−450
26 kwi 17:30
J:
nie ... −3(x+3)(x−2) = 12
26 kwi 17:33
HELP: Ok Zrobiłam to tak
f(12)=−3x2+3x−6=−460
26 kwi 17:39
HELP:
26 kwi 17:40
J:
nie masz liczyć f(12) ... tylko rozwiązać równanie 17:33
26 kwi 17:43
HELP: Czyli miejsca zerowe. To −3 i 2.
26 kwi 18:04
J:
i co z tego ? masz policzyć dla jakich x ta funkcja ma wartość 12
26 kwi 18:05
HELP: Właśnie wiem to, tylko nie wiem jak. y=12 Wierzchołek, to Xw=−0,5
Jak to zrobić?
26 kwi 18:29
J:
−3x2 −3x +18 = 12
26 kwi 18:31