hej pomoże ktoś z obliczeniami
Fexxed: cześć pomoże ktoś
| x + 3 | | x−1 | | 2x+4 | |
| + |
| − |
| = |
| x − 1 | | 1−x | | 1−x | |
26 kwi 17:21
J:
1) założenia
2) wspólny mianownik: 1 − x
26 kwi 17:22
Fexxed: 1.zał:x=1 u x=0 u x=0
2.x+3+x−1−2x+4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =
1−x
26 kwi 17:33
Fexxed: jeszcze takie pytanie czemu wspólny mianownik to 1−x
26 kwi 17:34
J:
źle..
założenie: x ≠ 1
| | −x − 3 + x − 1 −2x −4 | |
= |
| = ... upraszczaj |
| | 1−x | |
26 kwi 17:36
Fexxed: 2x/1−x
26 kwi 17:43
Fexxed: w książce ma wyjść 0/1−x nie wiem czemu nie chce wyjść
26 kwi 17:50
Fexxed: zobaczy ktoś?
26 kwi 17:59
Fexxed: proszę
26 kwi 18:13
26 kwi 18:18
26 kwi 18:19
Fexxed: w odpowiedziach jest 0 przez 1−x
26 kwi 18:27
J:
widocznie ja nie mam racji
26 kwi 18:28
Maniek: sprawdz jeszcze raz
26 kwi 20:25
5-latek: Nie patrzymy najpierw na odpowiedz.
Kwestia wyboru wspólnego mianownika jest tu sprawa drugorzedna
| x+3 | | x−1 | | 2x+4 | |
| − |
| + |
| |
| x−1 | | x−1 | | x−1 | |
zamieniam 1−xna x−1 i zmienian znaki na przeciwne
26 kwi 20:39
Maniek: dlatego mowie blad w odpowiedzi
26 kwi 20:40
5-latek: | | 2x+8 | |
Chcesz mieć w mianowniku 1−x to piszsesz − |
| |
| | 1−x | |
26 kwi 20:41
5-latek: Lub nie popatrzyl na ta odpowiedz
26 kwi 20:41