Podzielność przez 6
Ad: Wykaż, że dla n⊂N liczba n(n+1)(n2+2) jest podzielna przez 6
26 kwi 16:57
ICSP: Wskazówka :
n2 + 2 = n2 − 1 + 3
26 kwi 17:00
Maniek: masz (n−1)(n)(n+1) czyli Jest to iloczyn trzech kolejnych liczb
naturalnych i jest on zawsze podzielny przez 6. I to chyba tyle.
26 kwi 17:13
PW: Maniek, tam nie ma niczego takiego.
26 kwi 17:21
Maniek: no to 3n(n+1)(n−1)
26 kwi 17:26
Ad: Jak zwykle trudne tylko na piereszy rzut oka...

k, m, x⊂C
n(n+1)[(n+1)(n−1)+3]= n(n−1)(n+1)(n+1)+3n(n+1)= 6k(n+1)+6m= 6[k(n+1)+1]= 6x c.n.w.
Można to zrobić w prostszy sposób?
26 kwi 17:26
Maniek: 3n(n+1)(n+1)(n−1)
26 kwi 17:27
ICSP: i uzasadnienie dlaczego (n−1)n(n+1) = 6k oraz 3n(n+1) = 6m. W drugim od końca nawiasie nawiasie
pewnie przez pomyłkę zgubiłeś "m"
26 kwi 17:36
Ad: Uzasadnienie jak najbardziej, tylko nie wiedziałem, jak to upchnąć w komentarzu

M zgubiłem tak samo, jak napisałem "piereszy"− z niedopatrzenia.
Dziękuję za wskazówkę!
26 kwi 17:45