Wyznacz długość promienia okręgu opisanego na trójkącie
KooT11: Witam

Mam problem z zadaniem, a rozwiązanie jakie pokazuje mi książka wygląda dla mnie jak czarna
magia, prosiłbym o pomoc:
Dany jest trójkąt równoramienny o kącie między ramionami 2α. Pole trójkąta jest równe P.
Wyznacz długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie.
26 kwi 16:37
PW: gdzie symbol b oznacza długość ramienia. Możemy więc wyliczyć b, bo pozostałe rzeczy w tym
wzorze są dane.
mając b stosujemy twierdzenie sinusów:
a przecież β też znamy.
26 kwi 16:43
KooT11: β=2α?
26 kwi 17:13
PW: Suma miar kątów w trójkącie jest równa 180°. Jeden ma miarę 2α, pozostałe są równe, czyli razem
mają 2β. Policz sam, błagam, to umieją dzieci w piątej klasie
26 kwi 17:24
KooT11: Poczekaj sorry pomotały mi się założenia, bo u siebie b oznaczyłem podstawy a a ramiona i źle
przeczytałem to co napisałeś.
0<β<90
β=(180−2α)/2
β=90−α
sinβ=cos(90−β)=cosα
sin2α=2sinαcosα
b=2R*sinβ=2R*cosα
P=1/2*(2R*cosα)
2*2sinαcosα
P=2R
2*cos
2α*2sinαcosα
a w odpowiedziach jest inaczej więc gdzie coś sknociłem?
26 kwi 17:31
PW: A jak jest w odpowiedzi?
26 kwi 17:42