.
kamil: czy istnieje jakas zaleznosc pomiedzy arcsinx a sinx? potrzebne jest mi to do zadania
calka z arctgx
mam do obliczyc przy pomocy zasady
3 gru 11:24
AS: Czy o to chodzi?
Jeżeli siny = x to y = arcsinx
3 gru 11:55
kamil: no kurcze raczej nie lub ja czego nie widze. szukam zaleznosci typu ze f1 jest pochodna f2 lub
odwrotnoscia. bo ten warunek ktory mi podales nic mi nie mowi. nie wiem czy wynika to z braku
wiedzy czy z tego ze naprawde tam nic nie ma
3 gru 11:58
AS:
Podstawiam:
u = arctgx dv = dx
| | dx | |
|arctgxdx = u*v − |v*du = x*arctgx − |x* |
| |
| | 1 + x2 | |
| | 1 | |
|arctgx = x*arctgx − |
| *ln(1 + x2) + C |
| | 2 | |
3 gru 12:40
Miś:
całkowanie przez cześci
| | x | |
∫ arctgx dx = x*arctgx − ∫ |
| dx |
| | 1 + x2 | |
3 gru 12:42
kamil: no rzeczywiscie, nie wpadlbym na to. dzieki wielkie za pomoc
3 gru 12:44