Równanie prsotej.
Wiolson: Znajdź współrzędne punktu leżącego na prostej o równaniu y=−x+4, którego odległość od punktu
P(−1,1) jest równa 4.
26 kwi 15:34
Mila:

P=(−1,1)
A∊k
A=(x,y)
|AP|=4
√(−1−x)2+(1−y)2=4 /
2
(x+1)
2+(y−1)
2=16
y=−x+4
(x+1)
2+(−x+4−1)
2=16
x
2+2x+1+(3−x)
2=16
dokończ
26 kwi 18:20
Wiolson: (x+1)2+(y−1)2=16 −−−−> jak z tego równania wyszło to y=−x+4? Bo nie mogę do tego dojść..
26 kwi 23:00
Mila:
y=−x+4 masz taką prostą w treści zadania i to podstawiamy do równania (x+1)2+(y−1)2=16
26 kwi 23:05