Pole do obliczenia
Kasia: Pole do obliczenia
Witam, mam problem z policzeniem pola pomiedzy y=2lnx oraz y=ln
2x
Zrobiłam: 2lnx=ln
2x
ln
2x−2lnx=0
lnx(lnx−2)=0
lnx=0 v lnx=2
I teraz mam dwa punkty przeciecia, ale nie wiem jak to narysować, bardoz prosze o pomoc
26 kwi 15:11
PW: Jeden iks to e0 = 1, a drugi e2. Odpowiednie wartości obu funkcji to 0 oraz 4. Pytanie który
wykres leży wyżej.
26 kwi 15:19
Kasia: Własnie zaczęłam liczyć, na "oko" wyszło mi, że lnx jest wyżej.
Związku z tym całka z lnx − ln2x , oznaczona (e2 oraz 1 ) niestety natrafiłam na problem z
liczeniem calki ln2x i teraz próbóje znaleźć na internecie rozwiązanie. Czy poza tym wsyzstko
jest dobrze?
Bardzo dziekuje PW za pomoc
26 kwi 15:22
Kasia: Odswieze
26 kwi 17:48
J:
przez części v' = 1 v = x
26 kwi 17:55