qqq
staszek z baru : Kacper i Hela otrzymali identyczne zestawy 138 drewnianych klocków, w których kazdy
klocek jest szescianem o krawedzi 2 cm. Kacper ze swoich klocków zbudował graniastosłup
prawidłowy czworokatny i zostały mu dwa klocki, których nie było gdzie dołozyc´. Hela ze
swoich klocków zbudowała trzy identyczne graniastosłupy prawidłowe czworokatne i zostały
jej trzy klocki, których nie było gdzie dołozyc´. Oblicz stosunek pola powierzchni całkowitej
graniastosłupa zbudowanego przez Kacpra do pola powierzchni całkowitej jednego z
graniastosłupów zbudowanych przez Hel˛e.Wynik podaj w postaci ułamka nieskracalnego.
ziomus zbudował z 136 klocków : 136 = 17*8
w podstawie 17,a wysokość z 8
więc PG = 2Pp+ Pb
PG = 2*17*2*17*2 + 4*17*2*8*2 = 4488
Helka z 135,ale zbudowała trzy identyczne więc 135:3 = 45
45 = 9*5
Pg = 2*9*2*9*2 + 4*9*2*5*2 = 1368
dobrze to robię?
26 kwi 14:57
Kuba z Jakuba: Jak w podstawie 17? w podstawie musi byc n2. n nalezy do N. Ja bym wzial podstawa 4 wysokosc
34.
26 kwi 17:09
Mila:
Kacper:
===========
138−2=136
n2*k=136
136=23*17
136=22*34
W podstawie 4 klocki , wysokość 34 klocki
Hela :
=============
138−3=135
135:3=45
45=32*5
W podstawie każdego graniastosłupa 9 klocków, wysokość 5 klocków.
Teraz licz powierzchnie brył.
26 kwi 17:21
staszek z baru : nie za bardzo rozumiem skąd to się wzięło :< chodzi o potęgowanie
26 kwi 20:14
Mila:
26 kwi 20:19
Mila:

Rozkładamy liczbę 136 na czynniki pierwsze.
W podstawie jest kwadrat .
a
2− liczba klocków ustawionych na podstawie.
26 kwi 20:22
staszek z baru : ahh no jasne

dzięki
26 kwi 20:32