Rozwiąż całki
buuedyta: Proszę o pomoc przy rozwiązaniu trzech całek:
a) ∫ 1/x
2 e
2x/x
b) ∫ x
√x−1
c) ∫ sinxdx/5+cos
2x
Męczę się z tym i nic nie wychodzi

z góry dziękuję za pomoc.
26 kwi 14:50
J:
b) przez części
c) podsstawienie: t = cosx
a) niejasny zapis
26 kwi 14:52
buuedyta: a to jest 1/x2 e do potęgi {2x}/x
i według polecenia wszystkie mają być rozwiązane przez podstawienie.
26 kwi 15:01
Ditka:
b) t2=x−1
26 kwi 15:22
buuedyta: b udało się rozwiązać, ale a i c ciężko
26 kwi 15:39
ledzeppelin20: c) t=cosx
dt = −sinxdx
−1dt=sinxdx
więc:
−∫ (1/5+t2)dt ,a to już jest bardzo ładna całka
26 kwi 15:47
J:
| | 1 | | 1 | |
c) |
| = t , − |
| = dt ....... = − ∫e2tdt |
| | x | | x2 | |
26 kwi 16:58