wielomiany
Marta: pierwiastkiem wielomianu w(x)=x3+15x2+23x+126 jest
A −21
B−14
C−13
D−9 ma ktoś pomysł jak szybko to sprawdzić, czy trzeba po kolei podstawiać?
26 kwi 14:37
Aerodynamiczny: Pierwiastek całkowity wielomianu jest dzielnikiem wyrazu wolnego. Odpada 13, a resztę musisz
sprawdzić.
26 kwi 14:39
ledzeppelin20: Od razu widać, że to będzie 14 albo 13, ale 13 odpada z powodu napisanego wyżej, widać to bo
dodatnie będzie przy 15x2 , więc musi byc większe niz x3, a 9 sprawiłaby z kolei, że ta
różnica będzie zbyt duża, oczywiście dla pewności lepiej podłożyć, niż sugerować się tak na
oko.
26 kwi 14:45
Metis: ani 13 ani 14
26 kwi 14:46
Aerodynamiczny: −14 jest pierwiastkiem tego wielomianu
26 kwi 14:49
ledzeppelin20: (−14)3 + 15*(−14)2 + 23*(−14) + 126 = −2744 + 2940 − 322 + 126 = 0
26 kwi 14:50
Metis: 14≠−14.
26 kwi 14:52
ledzeppelin20: To teraz ja się przyczepie, po tym wyrażeniu nie stawia się kropki.
26 kwi 14:57
Marta: ok, dzięki
26 kwi 15:26