zbiory
ledzeppelin20: Witam , mam problem z tym zadaniem, bardzo proszę o pomoc. Dowieść prawdziwości równości:
(A∪B)÷(A∩B)=A∩(B÷C)
Z góry dziękuję za pomoc.
26 kwi 14:31
Maniek: no to A=B
26 kwi 15:02
Maniek: a gdyby tak (B∪B)\(B∩B)=B∩(B\C)
26 kwi 15:07
Maniek: 0=0
26 kwi 15:08
ledzeppelin20: a mógłbyś mi to bardziej rozpisać, bo nie za bardzo rozumiem i wydaje mi się, że należy to
rozpisać dużo bardziej szczegółowo.
26 kwi 15:16
Maniek: (x∊A∨x∊B)∧¬(x∊A⋀x∊B)⇒(x∊A⋁x∉B)⋀(x∊B⋁x∉A)
26 kwi 15:20
Maniek: C=∅
26 kwi 15:20
Maniek: tam zamiast ⇒ powino byc ⇔
26 kwi 15:21
ledzeppelin20: i to już dowodzi prawdziwości tej równości ? Jestem trochę zielony w propabilistyce, więc wolę
się wszystkiego dopytać i dzięki za pomoc.
26 kwi 15:26
Maniek: L⇔x∊B⋀¬x∊A⋁x∊B⋀x∊A⋀x∊B
26 kwi 15:29
Maniek: czyli
26 kwi 15:37
Maniek: ((x∊A⋀X∉A)⋁(x∊B⋀x∉B))⇔x∊A⋀(x∊B⋀(x∉A⋀x∉B)⋀(x∊A⋀x∊B)
26 kwi 15:40
Maniek: 0∪0⇔0∩0
26 kwi 15:41
Maniek: P=x∊A⋀(x∊B⋀¬(reszta tak samo))
26 kwi 15:44
Maniek: L mozesz jeszcze (x∊A⋁x∊B)⋀¬(x∉A∨x∉B)

P=Tak samo
26 kwi 15:47
Maniek: P= X∊A⋀(X∊B⋀¬((x∉A⋀x∉B)⋀(x∊A∧x∊B)))
L=P
26 kwi 15:50
Maniek: czyli (x∊A⋁x∊B)∧¬(x∊A⋀x∊B)=x∊A∧(x∊B∧¬((x∉A⋀x∉B)⋁(x∊A∧x∊B)))
26 kwi 15:57
Maniek: bez negacji po prawej stronie
26 kwi 16:03
Maniek: (x∊A∨x∊B)⋀¬(x∊A⋀x∊B)⇔x∊A∧(x∊B⋀¬((x∊A∨x∊B)∧(x∉A∨x∉B)))
26 kwi 16:09
Maniek:
26 kwi 16:10
26 kwi 16:12
ledzeppelin20: Wielkie dzięki za pomoc i za chęci, a na sam koniec mam do ciebie prośbę, mógłbyś mi to tak
zwinąć, że powidzemy z lewej strony równania po odpowiednich przekształceniach dojdę do prawej
?
26 kwi 16:24
Maniek: ale co zwijac C to (x∊A∨x∊B)∧¬(x∊A⋀x∊B)
czyli masz (x∊A∨x∊B)∧¬(x∊A∧x∊B)⇔x∊A∧(x∊B∧¬C)
(x∊A∨x∊B)∧¬(x∊A∧x∊B)⇔x∊A∧(x∊B∧¬((x∊A∨x∊B)∧¬(x∊A∧x∊B)))
(x∊A∨x∊B)∧¬(x∊A∧x∊B)⇔x∊A∧(x∊B∧¬((x∊A∨x∊B)∧(x∉A∨x∉B)))
26 kwi 16:58