Oblicz całkę
tolek: ∫t*cos3t dt
nie wiem jak to zrobić... bo próbowanie ∫ t * cos2t * cost dt=∫ t * (1−sin2t) dt nic nie
daje..
26 kwi 14:24
Ditka:
∫t*cos
3tdt=∫t*(1−sin
2t)*costdt=∫t*costdt−∫t*sin
2t*costdt
pierwsza całka przez części
∫t*costdt=∫t*(sint)'dt
i druga też przez części
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫t*sin2t*costdt= |
| ∫t*(sin3t)'dt= |
| t*sin3t− |
| ∫sin3tdt= |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| t*sin3t− |
| ∫(1−cos2t)*sintdt= |
| t*sin3t− |
| ∫sintdt+ |
| ∫cos2t*sintdt= |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| t*sin3t+ |
| cost− |
| ∫(cos3t)'dt |
| 3 | | 3 | | 9 | |
i dalej sam
26 kwi 15:13
Saizou :
spróbuj przez części u=t v'=cos3t
26 kwi 15:17