matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
qwqwq
poduszka:
1
Boki AB i CA trójkąta ABC są zawarte w prostych y = 7x − 13 i y = −
x + 2, a jego dwa
2
wierzchołki maja˛ współrze˛dne B = (1,−6) i C = (10,−3). Oblicz współrzędne spodka wysokości tego trójkąta opuszczonej na bok BC y = 7x − 13
1
y = −
x + 2
2
15x = 30 x = 2 ⇒ y = 1 A(2,1) prosta BC : (y+6)(10−1)−(−3+6)(x−1) = 0
3
57
y =
x −
9
9
prosta AD : a
1
*a
2
= −1 y = −3x + b 1 = −3*2 + b b = 7 y = −3x+7
3
57
y =
x −
9
9
y = −3x+7 30x = 120 x = 4 ⇒ y = −5 D(4,−5) dobrze?
26 kwi 14:10
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick