Rozwiąż nierówność -2x^3-5x^2+18x+45≥0
Przemysław: Rozwiąż nierówność −2x
3−5x
2+18x+45≥0
Mi wyszło (x+45)(−2x
2−5x+18) i Δ=169, ale w odpowiedzi mam co innego
26 kwi 13:59
Metis: Jak wyłączyłeś x+45

Przecież −45 nie jest pierwiastekiem wielomianu −2x
3−5x
2+18x+45=0
26 kwi 14:02
Janek191:
− 2 x3 − 5 x2 + 18 x + 45 ≥ 0
− 2 x*( x2 − 9) − 5*( x2 − 9) ≥ 0
( − 2 x − 5)*( x2 − 9) ≥ 0
− 2*( x + 2,5)*( x − 3)*( x + 3) ≥ 0
itd.
26 kwi 14:04
===:
...popatrz co wypisujesz ... 45*18=45
26 kwi 14:04
Metis: −2x3−5x2+18x+45≥0
−x2(2x+5)+9(2x+5)≥0
Dokończ.
26 kwi 14:06
Przemysław: OK dokończyłem i wyszło prawidłowo. Dziękuję.
26 kwi 14:17