Znajdź wartości x
Pola: Znajdź wszystkie wartości x, dla których suma I x −1 I + I x + 2 I jest najmniejsza.
26 kwi 13:56
J:
Ix −1I+ Ix + 2I = 0 .... i rozwiąż
26 kwi 13:58
ICSP: |x − 1| + |x + 2| = |x − 1| + |−x − 2| ≥ |x − 1 − x − 2| = |−3| = 3
Czyli aby znaleźć zbiór x dla których wartość będzie najmniejsza wystarczy rozwiązać równanie :
|x − 1| + |x + 2| = 3
26 kwi 14:51
PW: Znana jest nierówność
|a + b| ≤ |a| + |b|
(nierówności tej nie da się "polepszyć", gdyż bywa, że ma miejsce równość − warto sprawdzić, że
ma to miejsce gdy ab ≥ 0 ).
Podstawiając a = x − 1 oraz b = x + 2 dostaniemy
| x − 1 + x + 2| ≤ | x − 1| + |x + 2|
|2x + 1| ≤ | x − 1| + |x + 2|,
przy czym równość ma miejsce gdy
(x − 1)(x + 2) ≥ 0,
x∊[−2, 1].
Odpowiedź: Badana suma osiąga najmniejszą wartość dla x∊[−2, 1].
| | 3 | |
Obliczenie przykładowe dla x = − |
| (bierzemy liczbę leżącą w połowie wyliczonego |
| | 2 | |
przedziału):
| | 3 | | 3 | |
| x − 1| + |x + 2| = |− |
| | + | |
| | = 3, |
| | 2 | | 2 | |
minimum jest równe 3 − liczymy z ciekawości, nie było takiego polecenia, więc i w odpowiedzi
tej liczby nie podajemy. Warto natomiast zrobić rysunek: na osi mamy liczby −2 oraz 1, między
nimi zaznaczamy dowolny punkt x. Badana suma modułów to po prostu suma odległości od punktu x
do tych dwóch końców odcinka. Jest oczywiste, że suma odległości jest
zawsze równa 3 dla
x∊[−2, 1], a
większa od 3 gdy x leży poza odcinkiem [−2, 1]. Dla mnie jako rozwiązanie
wystarczyłoby wykonanie tego rysunku i powołanie się właśnie na interpretację geometryczną
modułu.
26 kwi 14:58
PW: Patrze i patrzę, co napisałem i widzę, że nie umiem rozwiązać nierówności kwadratowej
(podciągnąłem rozwiązanie pod to co wiedziałem). Sprawdzenie przykładowe też z błędem.
Czytać proszę tylko ostatni akapit − ten o interpretacji geometrycznej.
26 kwi 15:08