calki
Kasia: Jak narysować szkic do obliczenia całek?
Mam y=x
3 −2x +1 oraz y=1 i nie wiem jak narysować, proszę o jakieś wskazówki
26 kwi 13:49
J:
26 kwi 13:50
Kasia: Znaczy sie szkic mogę zdobyć dzieki programowi, sama nie potrafię tego narysować
26 kwi 13:58
Kasia: ale bardzo dziekuję
26 kwi 13:58
J:
sama ... miejsca zerowe , ekstrema lokalne , pinkt przecięcia z osią OY
26 kwi 14:00
Kasia: I do zwykłego szkicu, ażeby obliczyć pole pomiędzy tym trzeba aż tak się namęczyć

?
26 kwi 14:02
J:
niestety
26 kwi 14:05
Kasia: Jednak nie trzeba

Należy przyrownać dwa y do siebie, tj x
3−2x+1=1, wyjdzie nam proste
x
2−2x=0
Z tego obliczamy punkty przeciecia, i mamy dwie całki do obliczenia
26 kwi 14:12
J:
znalazłaś granice całkowania , a to nie wszystko

musisz jeszcze wiedzieć, która funkcja jest nad którą w poszczególnych przedziałach
26 kwi 14:16
PW: Albo po prostu rozłożyć ten wielomian na czynniki (przecież pierwiastek x1 = 1 zgadujemy tak
jak w liceum). Mając miejsca zerowe i punkt wspólny z osią OY jakiś przybliżony wykres
narysujemy (może nie zgadniemy ekstremum, ale do policzenia całki nie jest konieczne).
26 kwi 14:17