jak obliczyć
mateusz: | | 1 | | 1 | |
[( |
| )−3]2 = (2x+1)2 * (− |
| )2 |
| | 2 | | 2 | |
Mam za zadanie obliczyć x.
nie wiem jak obliczyć (2
x+1)
2 , podpowie ktoś?
dziekuję
26 kwi 13:45
J:
(2x+1)2 = (2x*2)2 = 4*22x
26 kwi 13:47
Janek191:
| | 1 | |
26 = = ( 2*2x)2* |
| / * 4 |
| | 4 | |
2
8 = 4*2
2x / : 4
2
6= 2
2x
6 = 2 x
x = 3
====
26 kwi 13:49
mateusz: skąd się bierze to w nawiasie w pierwszej linii?
26 kwi 13:50
Janek191:
2x + 1 = 2x*21 = 2*2x
26 kwi 13:52
Janek191:
an + m = an*am
26 kwi 13:52
mateusz: dziękuję
26 kwi 13:53