Pomocy
Ewelcia : Oblicz :
a)log4(log100)
b)log8(log39)+log8(log22) tu jest log pierwiastek z 3 i z 2
kto mi pomoże bo już tego nie pamiętam
26 kwi 13:07
J:
ile wynosi log 100 ?
26 kwi 13:07
Ewelcia : No 2 i co dalej
26 kwi 13:08
Ewelcia : A co z log4
26 kwi 13:09
J:
log42 ... do jakiej potęgi trzeba podnieść 4, aby otrzymać 2 ?
26 kwi 13:09
Ewelcia : no do dwóch ale jak ja mam to zapisać
26 kwi 13:10
J:
nie ... 4x = 21 ⇔ 22x = 21 ⇔ ?
26 kwi 13:13
Ewelcia : A możesz mi to zapisać w normalnym równaniu bo nie rozumiem
26 kwi 13:14
26 kwi 13:19
J:
2x = 1 ⇔ x = U{1}[2}
26 kwi 13:20
Ewelcia : Nie wiem co ty tu mi piszesz
26 kwi 13:22
J:
| | 1 | |
popatrz na post 13:13 ... z tej równości wynika,że : 2x = 1 ⇔ x = |
| |
| | 2 | |
26 kwi 13:23
Ewelcia : Ale ja nie wiem jak mam to zapisać w równaniu
26 kwi 13:27
J:
| | 1 | |
log4(log100) = log42 = |
| |
| | 2 | |
26 kwi 13:28
Ewelcia : Na pewno to ma tak być
26 kwi 13:29
Ewelcia : A jak b trzeba zrobić
26 kwi 13:29
J:
najpierw porządnie zapisz
26 kwi 13:32
Janek191:
log
8 ( log
3 9) + log
8 ( log
2 2) = log
8 2 + log
8 1 = log
8 ( 2*1) = log
8 2 =
| | 1 | | 1 | |
= log23 2 = |
| log2 2 = |
| |
| | 3 | | 3 | |
26 kwi 13:37
Jolanta: kliknij po lewej stronie liczby i wyrażenia algebraiczne póniej potęgowanie i
pierwiastowanie.Bez powtórzenia wzorów nie dasz rady
26 kwi 13:40