Hej
Ewelina: ile liczb całkowitych należy do dziedziny funkcji :f(x)=log8(16−x2) ?
26 kwi 13:00
J:
16 − x2 > 0 rozwiąż i policz
26 kwi 13:01
Ewelcia : Z delty mam to policzyć
26 kwi 13:08
Jolanta: logab a>0 i a≠1 b>0
Twoje b to 16−x2 czyli 16−x2>0
najlepiej skorzystać ze wzoru a2−b2=(ab)(a+b)
16−x2=(x−4)*(x+4)
26 kwi 13:12
Janek191:
16 − x2 = ( 4 − x)*( 4 + x)
26 kwi 13:13
5-latek: Możesz policzyć z delty
26 kwi 13:14
J:
x2 < 16 ⇔ − 4 < x < 4 ...
i teraz polcz ile jest w tym przedziale liczb całkowitych
26 kwi 13:14
Jolanta: Janek oczywiscie ma rację
26 kwi 13:15
Ewelcia : No to ile jest w końcu tych liczb całkowitych
26 kwi 13:15
J:
Cześć
małolat ...

Δ tutaj to przesada
26 kwi 13:15
J:
x ∊ (−4,4) ... ile tutaj jest liczb całkowitych ?
26 kwi 13:16
5-latek: czesc
J 
ja wiem o tym ale sa uczniowe którzy nie widza tego wzoru skroconego mnożenia wiec lepiej
niech licza delta niz maja w ogole nie policzyć
26 kwi 13:19
Janek191:

Wypisz liczby całkowite z przedziału ( − 4 , 4 )
26 kwi 13:19
Ewelcia : Dobra już wiem
26 kwi 13:20
Jolanta: 16−x2>0
(4−x)(4+x)>0
ale robisz tak
(4−x)(4+x)=0
4−x=0 4+x=0
x=4 x=−4
rysujesz parabole ,która ma miejsca zerowe −4 i 4 ramiona ma w dół ponieważ przed x2 jest
minus
teraz patrzysz na wykresie które liczby sa nad osią poniewaz był znak >
26 kwi 13:20
Ewelcia : 7
26 kwi 13:28