Ciąg geometryczny malejący, krótkie pytanie.
Matthias: Ciąg geometryczny jest określony wzorem an= −2(x3−7x2+8x+17)(n−1) [Do potęgi n−1]
Wyznacz wszystkie wartości x, dla których ten ciąg jest malejący.
Wiem z odpowiedzi, że aby ciąg ten był malejący, to q, czyli wielomian w nawiasie, musi być >1
Nie rozumiem dlaczego tak, a nie q>0
Ktoś, coś?
26 kwi 12:40
===:
an=−2(x3−7x2+8x+17)n−1
pomieszanie z poplątaniem ... niby dlaczego niby "to q, czyli wielomian w nawiasie"
26 kwi 12:55
Ditka:
aby był malejący to musi być
q>1 i a1<0 lub q∊(0,1) i a1>0
tutaj a1=−2 <0 więc musi być q>1
26 kwi 13:11