Proszę o kolejne etapy rysowania wykresu. Co i jak po kolei rysować. :)
Lola: Proszę o kolejne etapy rysowania wykresu. Co i jak po kolei rysować.

f(x)=(1−IxI)2−4
26 kwi 12:31
J:
dla x ≥ 0 rysujesz: y = (1−x)2 − 4
dla x < 0 rysujesz: y = (1+x)2 − 4
26 kwi 12:33
PW: Można też zauważyć, że f(−x) = f(x) − funkcja jest parzysta, czyli ma wykres symetryczny
względem osi OY. Wobec tego wystarczy narysować (1−x)2 − 4 dla nieujemnych x i zastosować
symetrię względem osi OY, by uzyskać drugą część wykresu odpowiadającą ujemnym x.
A wczorajszy sposób polegający na stosowaniu wyłącznie sztuki działania na wykresach począwszy
od |x| był mało przekonujący?
26 kwi 12:55
J:
nawet nie wiedziałem,że ktoś wpadł na pomysł rysowania od : y = IxI
26 kwi 12:57
PW: Jest cała sztuka rysowania wykresów, niektórzy nauczyciele przywiązują do tego dużą wagę − żeby
uczeń potrafił pokazać kolejne etapy przekształceń. Dlatego wczoraj zaproponowałem − trochę
przekornie − całą tę drogę przez mękę, na zasadzie "takie są kolejne etapy przekształceń,
jakie byłyby kolejne obliczenia przy wyznaczaniu wartości funkcji".
26 kwi 13:03
J:
nie wiedziałem,że to Ty
PW
26 kwi 13:04
PW: Cóż, wczoraj
290959] Lola widać zwątpiła w moją przytomność umysłu i nic nie odpowiedziała,
ino dzisiaj ponowiła pytanie.
26 kwi 13:05
J:
chciałem zerknąć, ale nie otwiera się strona z linku
26 kwi 13:06
26 kwi 13:07