Oblicz prawdopodobieństwo
Lemuur: W urnie jest 100 losów ponumerowanych od 1 do 100. Losujemy jeden los.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wylosujemy los z liczbą: − podzielną przez 3
26 kwi 12:25
J:
ile w tym zbiorze jest liczb podzielnych przez 3 ?
26 kwi 12:26
5-latek: Podpowiedz :
Aby znaleźć ile spośród liczb od 1 do N jest podzielnych przez n należy podzielić N przez n i
wziąć czesc calkowita otrzymanego ilorazu
26 kwi 12:33
Maniek: LEMUR masz
3,6,9,12,15,18,21,24,27,30,33,36,39,42,45,48,51,54,57,60,63,66,69,72,75,78,
81,84,87,90,93,96,99 − zbior A
26 kwi 13:02
5-latek: Maniek a jakby było do 1000 to tez bys wypisywal ?
26 kwi 13:12
Maniek: ciagiem mozna a1 a(n−1) r=3
26 kwi 13:15
Maniek: ale chcialem mu to pokazac
26 kwi 13:16
Maniek: np: 999=3+(n−1)x3
n=333
26 kwi 13:23