matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz sumę początkowych wyrazów ciągu geometrycznego
Lemuur:
Oblicz sumę n początkowych wyrazów ciągu geometrycznego (a
n
) o ilorazie q: a
1
=−2 q=1−
√
2
n=3
26 kwi 12:24
J:
podstaw do wzoru
26 kwi 12:24
Janek191:
1 − q
3
S
3
= a
1
*
=
1 − q
26 kwi 12:26