Ile wyrazów ciągu (an) jest mniejszych od m:
Lemuur: Ile wyrazów ciągu (an) jest mniejszych od m:
an= 3√n+3 m=7
26 kwi 12:19
Jolanta: 3√n+3<7
n+3 <73
n<343−3
n<340 n∊N
n=339
26 kwi 12:35
5-latek: Powiem szczerze ze nie warto jemu rozwiazywac .
Ani razu się nie zainteresowal swoimi postami
26 kwi 12:37
Janek191:
m = 7
an < 7 ⇔ 3√n + 3 < 7 ⇔ n + 3 < 73 ⇔ n < 343 − 3 ⇔ n < 340
n = 339
Odp. 339 wyrazów ciągu (an) jest mniejszych od 7.
26 kwi 12:38
J:
to może ja też spróbuję

, tylko nie wiem od czego zacząć
26 kwi 12:40