www
masło: spr dwóch zadanek
Rozwiąż równanie 12x
4 + 3x
2 = 13x
3
12x
4 − 13x
3 + 3x
2 = 0
x
2(12x
2 − 13x + 3) = 0
| | 1 | | 3 | |
12x2(x − |
| )(x − |
| ) = 0 |
| | 3 | | 4 | |
Wykresem funkcji kwadratowej f(x) = −2x
2 + bx + c jest parabola, której wierzchołkiem
jest punkt W = (−3, 1). Oblicz wartości współczynników b i c.
1 = −2*(−3)
2 − 3b + c
c = 3b + 19
−3 =
−b 2a
−6a = −b
6a = b
b = −12
c = −36 + 19 = 17
26 kwi 11:54
Jolanta: dobrze tylko c=−17
26 kwi 12:28
PW: W drugim: Jak wiadomo
b = − 12
(już bym tego "a" nie wprowadzał, bo nie ma go w treści zadania, więc jego użycie wymagałoby
osobnego komentarza). Jest to poza tym niebezpieczne, widziałem wiele bzdurnych rozwiązań, gdy
autor złośliwie oznaczył
g(x) = −2x
2 +ax +b.
26 kwi 12:40
Jolanta: | | b | |
PW nie bardzo rozumiem.Przecież uczono nas wzorów p=− |
| i f(x)=ax2+bx+c i widac ,ze a=−2 |
| | 2a | |
trzeba cos jeszcze pisac ?
26 kwi 12:46
PW: No właśnie widać. Popatrz jeszcze raz na ostatnią linijkę z 12:40. Toż to byłaby tragedia,
gdyby pisać
| | b | |
− |
| (a widziałem takie kwiatki). |
| | 2a | |
26 kwi 13:21
Jolanta: o 12.40 to Ty napisałes a chodzi mi o jego zadanie ,zawsze powinno sie pisac a= jezeli
innej możliwosci nie ma ,bo w jego zadaniu b i c sa "na swoim miejscu "
26 kwi 13:28
PW: Jeżeli nie pozwolisz się niczego nauczyć, to Twoja wola.
Twierdzenia powinno się stosować mając na uwadze ich sens, a nie literki jakie zastosowano przy
jego zapisie.
Podam jeszcze jeden piękny przyklad. twierdzenie Pitagorasa ... wiadomo ... pomijam zalożenia,
wszyscy wiedzą że
a2 + b2 = c2.
Zadanie. Trójkąt prostokątny ma przeciwprostokątną o długości a = 10 i przyprostokątną o
długości b = 8. Oblicz długość drugiej przyprostokątnej.
Co robi Jolanta? Pisze
a2 + b2 = c2
i podstawia:
102 + 82 = c2.
Wychodzi, że druga przyprostokątna ma długość √164.
O k..., źle − jest dłuższa od przeciwprostokątnej! a przecież uczono nas wzorów.
26 kwi 13:39
Maniek: | | b | |
PW wzor powszechnie znany to − |
| oznaczenia i logika to druga sprawa |
| | 2a | |
26 kwi 13:41
Jolanta: Pw tak się zacietrzewiłeś,że nie zauważyłeś,ze pytałam Cię czy powinno sie pisać a= jezeli
....
Gdybym sie nie chciała nauczyć to bym tu nie zagladała A Pitagorasa to uczyłam sie tekstem
<Suma kwadratów przyprostokatnych... a nie na literkach
26 kwi 13:47
Maniek: no tak zawsze trzeba okreslic gdzie jest a,b,c
26 kwi 13:50
PW: Jolanto, nie zacietrzewiłem się, jest mi obojętne, czy rozumiesz to co piszę, czy wiesz lepiej.
Podziwiam Twój upór i odwracanie kota ogonem.
Czasem to nawet żałuję, że usiłuję bezinteresownie pomagać niektórym, chyba nie warto.
26 kwi 13:57
Jolanta: PW nie próbuje odwracać kota ogonem o 13 :28 całkiem po prostu zapytałam ,mój błąd coś
poprawiałam i skasowałam znak zapytania .

Ja też w miarę mozliwosci próbuje pomagać ale muszę sie pytać bo ciagle sie uczę Zauważ ,ze nie
obraziłam sie chociaż tym twierdzeniem Pitagorasa to barana ze mnie zrobić chciałeś
26 kwi 14:13