Ciąg geometryczny i dł promienia okręgu wpisanego w trójkąt
nicramed: W trójkącie prostokątnym długości wysokości i środkowej poprowadzonej z wierzchołka kąta
prostego oraz długość przeciwprostokątnej tworzą ciąg geometryczny, w którym iloczyn wyrazów
jest równy 8. Oblicz promień okręgu wpisanego w ten trójkąt.
Dochodzę do momentu h* 12c,c.... i nie wiem jak uzależnic h od c ....
26 kwi 11:22
Benny: Spróbuj skorzystać z własności ciągu geometrycznego: a22=a1*a3
26 kwi 11:26
nicramed: faktycznie !
ale teraz nie rozumiem jeszcze jednego − c4 c2 c=8
18c3=8
c=2
w odp c = 4
26 kwi 11:39
26 kwi 11:39
nicramed: faktycznie,dzięki
26 kwi 11:54