Punkty K i L są symetryczne względem początku układu współrzędnych
mala..: Punkty K i L są symetryczne względem początku układu współrzędnych. Wyznacz liczby a i b,
jeżeli:
a) K=(0, −a), L=(−b/2, −1/4)
b) K=(a, 2 3/4), L=(0, −b)
c) K=(a/2, −6), L=(4, b/3)
Proszę niech ktoś mi wytlumaczy na czym to polega czy to sie jakos oblicza

/
26 kwi 11:12
mala..: czy to sie podstawia ze np.
a) 0=−b/2
−a=−1/4 i to trzeba wyliczyc


/
26 kwi 11:15
PR: K=(x,y) symetria względem (0,0) zatem L=(−x,−y)
26 kwi 11:16
mala..: nie moge do tego dojsc jak to wyliczyc:((
26 kwi 11:17
PR: Symetria względem punktu (a,b) w naszym przypadku (0,0) przekształca punkt A=(x,y) na punkt
A'=(2a−x,2b−y). W naszym przypadku zarówno a jak i b wynoszą zero zatem A'=(−x,−y).
26 kwi 11:19
mala..: hmm....
26 kwi 11:21
mala..: czyli jak to podstawiamy teraz
26 kwi 11:25
mala..: do tego wzoru (2a−x,2b−y)
26 kwi 11:26
26 kwi 11:27
mala..: czyli a) O=−b/2
0=−b
b=0
−a=−1/4
a=1/4
26 kwi 11:33
mala..: b) a=0
2 3/4=−b
b=2 3/4
26 kwi 11:36
mala..: c) a/2=4
4=8
−6=b/3
−18=b
26 kwi 11:37
PR: Przeczytaj dokładnie post z godziny 11:19 i 11:27.
26 kwi 11:38
mala..: o to chodzi tak
26 kwi 11:39
mala..: hmm nie bylo mnie na tych zajeciach i teraz zupelnie nie wiem czytam to ze k to x y a l −x i −y
26 kwi 11:41
5-latek:

Bo widzisz to jest tak
Gdy mamy punkt A o wspolrzednych (x,y) to punktem symetrycznym do A względem początku układu
wspolrzednych jest punkt B o wspolrzednych (−x,−y)
26 kwi 11:41
PR: W K masz współrzędne x,y.
W L masz współrzędne −x,−y.
Przyrównujesz zamieniając znak we współrzędnych punktu L.
Przykład c)
26 kwi 11:41
mala..: a nio teraz jasniej
26 kwi 11:45
mala..: teraz w punkcie L zawsze beda zmienione znaki
26 kwi 11:46
mala..: a np K=(−1,a) L=(b,2)
to −1=−b
1=b
a=−2
26 kwi 11:52
mala..:
26 kwi 11:52
5-latek:

No to sprawdzmy
a=−2 czyli punkt K ma wspolrzedne K=(−1,−2) b=1 to punkt L ma wspolrzedne L=(1,2)
Wiec masz dobrze
26 kwi 11:58
mala..: dziekuje
26 kwi 12:04
mala..: teraz rozumiem
26 kwi 12:04
mala..: hehe
26 kwi 12:05
5-latek: I mi tu nie klamac ze się nie było na lekcji tylko uwazac na lekcji
26 kwi 12:06
PR: Wszystko jest w tablicach. Trzeba tylko dobrze poszukać
26 kwi 12:07