równania wymierne
Monika: X+2 podzielić przez x−2 =0
26 kwi 10:53
PR: | x+2 | |
| =0 wtedy gdy licznik =0 dla D=R\{2} |
| x−2 | |
26 kwi 11:11
5-latek: Zapiszmy to tak
najpierw zrob zalozenie co do mianownika (czemu nie może rownac się mianownik ?
26 kwi 11:12
AS:
| x + 2 | | 4 | |
| = 1 + |
| przy zał.że x ≠ 2 |
| x − 2 | | x − 2 | |
26 kwi 11:45
PR: Wszystko na jedną stronę. Sprowadź do wspólnego mianownika.
26 kwi 11:57
5-latek: Tutaj nie ma co kombinować .
jest to równanie wymierne . Będzie tak jak w poscie 11:11
Może tez laskawie odezwie się autor postu
26 kwi 12:03
PR: Przepraszam. Myślałem, że jest to inne zadanie.
26 kwi 12:04
Maniek: (x+2)(x−2)=0 zal x≠2 ⇒ x=−2
26 kwi 13:48