proszę w wytłumaczeniu
Marcin: x+4/x−1−x+1/x−4=
26 kwi 10:49
Marcin: ?
26 kwi 10:55
Marcin: ?
26 kwi 11:12
PR: Do zapisania ułamka użyj "U {}{}" bez spacji po U
26 kwi 11:14
5-latek: Ulanki zapisuj za pomaca dużej litery U lub używaj nawiasow
Masz tam Kliknij po więcej przykladow
najpierw zalozenie co do mianownikow −−− zrob to
26 kwi 11:15
Marcin: zał x=1 i x=4
26 kwi 11:22
Marcin: i co dalej?
26 kwi 11:25
PR: Wyznacz dziedzinę. Na razie tylko wyliczyłeś kiedy mianownik będzie się zerował.
26 kwi 11:29
Marcin: D=R−{1,4}
26 kwi 11:30
PR:
Czy równanie wygląda tak?
26 kwi 11:32
5-latek: To teraz sprowadz to wyrażenie do wspólnego mianownika
działania na wyrażeniach wymiernych sa takie sama jak na ułamkach
26 kwi 11:33
Marcin: | x + 4 | | x + 1 | |
| − |
| |
| x − 1 | | x − 4 | |
26 kwi 11:37
Marcin: tak ten przykład wygląda
26 kwi 11:38
Marcin: ?
26 kwi 11:41
PR: Sprowadź do wspólnego mianownika.
Pomnóż równanie przez wspólny mianownik a potem już łatwo.
26 kwi 11:43
Marcin: wspólny mianownik będzie taki sam x−1 i x−4
26 kwi 11:47
Marcin: ?
26 kwi 11:52
PR: Tak
26 kwi 11:54
PR: (x−1)(x−4)
26 kwi 11:54
Marcin: i co dalej z licznikiem tym (x+4) (x+1
26 kwi 11:59
Marcin: ?
26 kwi 12:02
5-latek: Napisz cale wyrażenie po sprowadzeniu do wspólnego mianownika
I nie dopytuj się ciagle co dalej
26 kwi 12:05
PR: Gdy sprowadzisz do wspólnego mianownika otrzymasz:
| (x+4)(x−4)−(x+1)(x−1) | |
| |
| (x−1)(x−4) | |
Korzystając z dziedziny mnożysz równanie przez mianownik.
26 kwi 12:05
Marcin: czyli mnożę przez te 1 i 4 ? czy jak
26 kwi 12:12
5-latek: PR on ma uproscic to wyrażenie a nie wyznaczyć pierwiastki
26 kwi 12:13
5-latek: Marcin licznik masz na tacy podany
Masz (a+b)(a−b) co CI to przypomina ?
26 kwi 12:14
Marcin: wzór skróconego mnożenia
26 kwi 12:16
5-latek: No to upraszczaj dalej ten licznik
26 kwi 12:20