Wykaż że
nned: | | x | |
Wykaż że jeżeli x >0 to 3√1+x < 1 + |
| |
| | 3 | |
26 kwi 10:46
Kacper:
26 kwi 11:43
PR: Średnia geometryczna < średnia arytmetyczna.
26 kwi 11:46
26 kwi 11:47
Benny: Podnieś do potęgi 3 lub :
26 kwi 11:48
Ditka:
równoważna nierówność
korzystamy ze wzoru a
3−b
3=(a−b)(a
2+ab+b
2)
1+x−1=(
3√1+x−1)((
3√1+x)
2+(
3√1+x)+1)
| | x | | x | |
3√1+x−1= |
| < |
| |
| | (3√1+x)2+(3√1+x)+1 | | 3 | |
I I
>1 >1
mianownik >3
26 kwi 11:48
PR: W poście 11:46 ≤ zamiast <.
26 kwi 11:48
PW: Funkcja
| | x | |
f(x) = 3√1+x − |
| , x∊(−1,∞) |
| | 3 | |
jest malejąca na przedziale [0,
∞). Największą jej wartością na tym przedziale jest zatem f(0) =
1, dla pozostałych x jest
f(x) < 1.
Monotoniczność funkcji f najprościej wykazać licząc pochodną.
26 kwi 11:51