oblicz pole i obwód trapezu
rozalia: 1. W trapezie ABCD długość podstawy stanowi 2/5 podstawy AB, wysokość ma 6 cm, a kąt przy
wierzchołku B ma 45stopni. Przekątna AC tworzy z podstawą CD kąt 45stopi.
a) Oblicz długość podstaw i pole trapezu
b)* Oblicz obwód trapezu
3 gru 00:16
Godzio:

ACB jest równoramienny więc
AD = DB =DC =6
czyli a=12
| | | | 7 | | 1 | |
P= |
| *h= |
| *12* |
| *6 = 50,4cm2 |
| | 2 | | 5 | | 2 | |
3 gru 00:26
Godzio: a nie czekaj pomyłka poprawka moment
3 gru 00:26
Godzio:

miałem obw obliczyć więc :
CB=6
√2
| | 2 | | 3 | | 6 | |
x=a−6 − |
| a= |
| *12 − 6 = |
|
|
| | 5 | | 5 | | 5 | |
c
2=x
2+h
2
| | 4 | | 6√26 | | 4 | | 6√26 | |
l=12+4 |
| + 6√2 + |
| =16 |
| + 6√2 + |
| =
|
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
może ktoś na to zerknąć bo taki dziwne wyszło ale chyba poprawnie
3 gru 00:33