Stereometria Przekątne graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego
Sebastian: Witam
Przekątne graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego mają długości 19 cm i 21 cm. Oblicz
objętość graniastosłupa. Otrzymuje 2 równania z 3 niewiadomymi(H i przekątne graniastosłupa) i
nie wiem jak sie dalej za to zabrać.
26 kwi 10:19
Sebastian: nikt nie potrafi tego rozwiązać?
26 kwi 10:51
Benny: Pokaż te równania
26 kwi 10:54
Benny: I od razu podaj odpowiedź to sprawdzę obliczenia
26 kwi 10:56
PR: Wysokość zostaw sobie na koniec.
Wskazówka.
Podziel podstawę na 6 trójkątów równobocznych i wyznacz długości podstaw utworzonych trójkątów
za pomocą jednej niewiadomej. Dzięki temu otrzymasz 2 równanie z 2 niewiadomymi.
26 kwi 11:02
Sebastian: Odpowiedź wynosi 1320√3. Obliczyłem, że 2a=21cm a a√3=19cm. Więc mam wyliczone dwie
przekątne podstawy i przekątne graniastosłupa to x2=(2a)2+H2 y2=(a√3)2 +
H2
26 kwi 11:09
Sebastian: Właśnie zrobiłem tak i nie wiem co dalej. Bo nie mam 2 przekątnych i wysokości.
26 kwi 11:10
PR: Przecież przekątne masz podane w treści zadania.
26 kwi 11:13
Benny: Narysuj dwie przekątne i zrób rzut na płaszczyznę podstawy. Powinieneś dostać dwa równania:
21
2=H
2 + (2a)
2
wyznaczasz z tego H i obliczasz a, później z tego H i gotowe
26 kwi 11:18
PR: Dokładnie.
26 kwi 11:19
Sebastian: Dziękuje bardzo
26 kwi 11:34
Sebastian: Pomyliłem z przekątnymi podstawy i z tego ten cały kłopot ; /
26 kwi 11:35