prawda/fałsz
Maciek_St: Każda prosta przechodząca przez punkt (−2, 5)
A. Może być opisana za pomocą równania x + ay = −2 + 5a
B. jest równoległa do pewnej prostej o równaniu x + by = 3
C. Jest prostopadła do pewnej prostej o równaniu x+ by =3
Jest to zadanie prawda/fałsz w którym każdą odpowiedź muszę uzasadnić, ktoś naprowadzi jak mam
to zrobić i jakie odpowiedzi powinny wyjść?
26 kwi 10:05
Kacper:
y−yA=a(x−xA)
y+2=a(x+2)
y=ax+2a−2 − "pęk" prostych
26 kwi 10:12
Janek191:

x + a y = − 2 + 5 a
więc dla x = − 2 mamy
− 2 + a y = − 2 + 5 a
a y = 5 a
y = 5
Ta prosta przechodzi przez punkt ( − 2, 5)
26 kwi 10:18