kombinacje trudne
5-latek: Zadanie :
na ile sposobow można rozmiescic dziewięciu studentow w trzech trzyosobowych pokojach gdy
a) każdy może mieszkac z każdym
b) studenci A i B nie chcą mieszkac razem
wskazowka do b) Umieszcamy studenta A w jednym z dwóch pokoi z dwoma z 7 kolegow ,B w jednym z
dwóch pozostałych pokoi z dwoma z 5 pozostałych kolegow
Jeżeli chodzi o a) to mamy tu trzy grupy 3pokoje , 3−osobowe i 9 studentow wiec prawem
iloczynu będzie 3*3*9= 81 sposobow
czy należy tu zastosoawac kombinacje ze C39*C36*C33
26 kwi 00:59
5-latek: | | 9! | | 7*8*9 | |
= |
| = |
| =84 (wiec już widać ze ktorys ze sposobow odpada |
| | 3!*6! | | 6 | |
26 kwi 01:06
zyd: lekka pedaliada xD
26 kwi 01:07
5-latek: 
To zadnie z podręcznika z 1973r (wiec nie myślano jeszcze tak bardzo o tym
26 kwi 01:10
5-latek: co do b to wydaje mi się ze będzie tak
C27*3 *C25*2
26 kwi 01:13
Buuu: Zakładamy, że pokoje są numerowane, a studenci mają imiona

Wybieramy dwa pokoje w których mieszkają studenci A i B:
C
23 * P
2
Do ichninich

pokojów dokoptowywujemy po dwóch studentów:
C
27*C
25
Czyli w poście z 1:13 masz dobrze.
26 kwi 06:28
5-latek: dziekuje CI
26 kwi 10:28
5-latek: Do a) będzie {9}{3}*{6}{3}*1
wiec będzie 84*20= 1680 sposobow rozmieszcenia gdy każdy może mieszkac z każdym .
26 kwi 10:39