Trygonometria
kura: wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla których równanie sinx*cosx=(a−1)/(2a+2) nie ma
rozwiązania.
26 kwi 00:40
zyd: ze wzorów redukcyjnych na początek lewa strone
26 kwi 00:42
zyd: (okresl zbior wartosci funkcji )
26 kwi 00:43
kura: w sensie, że sinx*cosx=1/2sin2x?
26 kwi 00:46
Maniek: sin(90−α)=cosα
26 kwi 00:48
26 kwi 00:49
Maniek: | | a−1 | | (√a−1)(√2a−2) | |
cosx=√ |
| = |
| |
| | 2a+2 | | (2a+2)(2a−2) | |
26 kwi 00:53
Maniek: tam powinien byc √(2a+2)(2a−2)
26 kwi 00:54
zyd: kura tak
26 kwi 00:57
26 kwi 01:00
zyd: Maniek z tymi wzorami redukcyjnymi to beka była
26 kwi 01:03
zyd: bo 2sinxcosx=sin2x a sin2x to ZWF=,<−1,1>
26 kwi 01:04