prosze pomóżcie mi z rozwiązanianiem tych przykładów:(kompletnie nie daję rady:(
karola: rozwiąż równania:
a) sinx−cosx+1=sinxcos
b) cosx1−sinx+1−sinxcosx=4
c) (tgx + 1cosx)2+(1cosx−tgx)2
3 gru 00:02
Eta:
a) sinx −sinx*cosx − cosx +1=0
sinx( 1 −cosx) + ( 1 −cosx) =0
( 1−cosx)( sinx+1)=0 ...dokończ.......
b) założenie: sinx ≠1 => x ≠
π2+ k*2π
i cosx ≠0 => x≠ k*π , k€C
sprowadzamy do wsp. mianownika
| | cos2x +(1−sinx)2 | |
|
| =4
|
| | cosx( 1 −sinx) | |
| cos2x +1 −2sinx +sin2x | |
| =4
|
| cosx( 1−sinx | |
| 2( 1 −sinx) | |
| =4
|
| cosx(1−sinx) | |
2(1−sinx) = 4cosx( 1−sinx) /: (1−sinx) bo różne od zera
4cosx = 2 ........ teraz już dokończ
c) nie widzę znaku równośći

więc idę na herbatkę .......
3 gru 00:34
karola: (tgx + 1cosx)2+(1cosx−tgx)2 = 14
3 gru 00:44
Eta:
Omg

założenia: cosx≠0 => x ≠k*π , k€C
mnożymy przez cos
2x
(1+sinx)
2 + ( 1−sinx)
2 = 14 cos
2x
1 +2sinx +sin
2x +1 −2sinx +sin
2x = 14( 1 −sin
2x)
2 + 2sin
2x +14sin
2x = 14
16sin
2x = 12
sin
2x =
34
| | √3 | | √3 | |
to; sinx = |
| lub sinx= − |
| ........ dokończ to już łatwizna
|
| | 2 | | 2 | |
Dobranoc
3 gru 01:00
karola: dziękuję bardzo

dobranoc
3 gru 01:01
Eta:
Naucz się tych zadań ....... obiecaj ,że tak będzie
3 gru 01:05
Godzio: Mam takie pytanko
Liczbę osób zwiedzających wystawe n−tego dnia od momentu jej otwarcia w przybliżeniu podaje
wzór : W(n)=−4n2 + 48n −24 n∊{1,2,3,...,11}
Ile osób odwiedziło wystawę podczas jej trwania
i czy da się jakoś szybciej rozwiązać od tego sposobu:
2*( W(1) + W(2) +W(3) +W(4) +W(5) ) +W(6) <− W(6) to wierzchołek
3 gru 01:15
karola: Eta oczywiście że się nauczę. nie wiedziałam wogóle od czego zacząć teraz już zaczynam się
orientować

jeszcze raz dziękuje
3 gru 01:25
Godzio:
jutro zobacze czy da się jakoś inaczej a teraz pora już spać
3 gru 01:25
Miś:
Oczywiście, że da się to zrobić inaczej.
Oznaczmy,
S
n = ∑
i=1n W(i)
Trzeba zauważyć suma jest zawsze wielomianem o 1 stopień wyższy niż wyrazy ciągu.
Czyli
S
n = an
3 + bn
2 + cn + d
teraz wyznaczymy te współczynniki:
Z definicji sumy wynika
S
n − S
n−1 = W(n)
an
3 + bn
2 + cn + d − (a(n−1)
3 + b(n−1)
2 + c(n−1) + d) = −4n
2 + 48n − 24
a(3n
2 − 3n + 1) + b(2n − 1) + c = −4n
2 + 48n − 24
3an
2 + (2b − 3a)n + a − b + c = −4n
2 + 48n − 24
Porównujemy współczynniki:
2b − 3a = 48 ⇒ b = 22
| | 2 | |
a − b + c = −24 ⇒ c = − |
|
|
| | 3 | |
Został jeszcze współczynnik "d" który wyznaczamy dla n=1
S
1 = W(1)
| | 4 | | 2 | |
− |
| + 22 − |
| + d = 20 ⇒ d = 0
|
| | 3 | | 3 | |
Ostateczny wzór na sumę jest:
| | 4 | | 2 | |
Sn = − |
| n3 + 22n2 − |
| n
|
| | 3 | | 3 | |
teraz wystarczy wstawić do wzoru n=11
S
11 = 880
3 gru 10:04
Godzio:
oo ! wielkie dzięki

dosyć skomplikowanie ale później sobie to przeanalizuje
3 gru 21:04